Amersfoorters die willen uitstromen uit beschermingsbewind kunnen zich daar vanaf nu op voorbereiden met een digitaal traject: de Plinkr Hub. Onder begeleiding van een coach van Stadsring oefenen ze hun financiële vaardigheden en groeit hun zelfvertrouwen om weer zelf de geldzaken te regelen. Het initiatief is onderdeel van een samenwerking tussen de gemeente, bewindvoerders en schuldhulpverlener Stadsring, die in 2022 in een convenant werd vastgelegd.

Als iemand zelf niet in staat is om zijn geldzaken te regelen, dan kan een bewindvoerder het overnemen. De kantonrechter beoordeelt of dat nodig is en spreekt het bewind uit. Bewindvoerders richten zich tijdens het bewind vaak op het in evenwicht krijgen van de financiële situatie van cliënten en hen vervolgens beschermen voor financiële problemen. Sommige cliënten kunnen na een periode van bewind weer uitstromen. De Plinkr Hub helpt cliënten zich hierop goed voor te bereiden.

Intensiever samenwerken

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (Werk, Inkomen en armoedebeleid): “Alle inwoners met schulden willen we zo goed mogelijk ondersteunen om uit de schulden te komen en te blijven. Dat doen we samen met partners in de stad, waaronder bewindvoerders. Afgelopen jaar sloten we daarom met hen een convenant om intensiever samen te werken en elkaars professionele kennis en expertise te gebruiken. Met de inzet van de Plinkr Hub zetten we daarin een volgende stap. Zo zorgen we ervoor dat iedere inwoner met schulden passende hulp krijgt.”

Online traject

De Hub is een digitale oplossing van de Eindhovense sociale onderneming Plinkr. In de Hub volgen deelnemers een online traject van zes maanden, waarin ze werken aan de vaardigheden en het zelfvertrouwen dat nodig is om de geldzaken weer zelf op te pakken. Dat gebeurt onder begeleiding van een lokale coach en met ondersteuning van de bewindvoerder. De Hub wordt al in tientallen gemeenten ingezet. In Amersfoort zullen de komende maanden de eerste trajecten starten. De coaching zal worden verzorgd door coaches van Stadsring.

Bewind51

Plinkr en Stadsring werken daarnaast ook aan een doorontwikkeling van Bewind51. Bewind51 is door Stadsring ontwikkeld om de mate van financiële redzaamheid van inwoners te meten. Het screeningsinstrument is overgenomen door Plinkr en zal landelijk worden ingezet om nog scherper te kunnen vaststellen welke inwoners klaar zijn voor deelname aan een Hub-traject.

Dick van Maanen, directeur-bestuurder schuldhulporganisatie Stadsring: “Ik ben ontzettend blij dat onze applicatie Bewind51 betrokken wordt bij de Plinkr Hub. Daarmee kunnen we onze cliënten nog beter maatwerk bieden met de juiste ondersteuning.”

Geldproblemen waar je met niemand over kunt praten

Eerst zelf aan de slag?

Bekijk onze tips