Willen de schuldeisers niet meewerken aan een minnelijke schuldregeling? Dan kan je aan de rechter vragen of een wettelijke schuldregeling (Wsnp) mogelijk is.

Kan je de schulden niet meer zelf afbetalen? Vraag hulp, anders worden de problemen alleen maar groter.

Wettelijke schuldregeling

We proberen altijd eerst of de schuldeisers willen meewerken aan een minnelijke schuldregeling. Willen ze niet meewerken? Dan kan je de rechter vragen om wettelijke schuldregeling. De rechter beslist of dit in jouw geval kan. Bij een wettelijke schuldregeling worden de schuldeisers verplicht om mee te werken.

De rechter wijst een Wsnp-bewindvoerder voor jou aan. De Wnsp-bewindvoerder berekent welk bedrag je in 18 maanden aan de schuldeisers kan betalen. Vaak is dat maar een deel van je schulden. De Wsnp-bewindvoerder controleert of je je aan alle regels houdt en of je genoeg aflost. Als alles goed gaat, ben je na 18 maanden schuldenvrij.

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Bel 033 4 600 600 of kom langs.

Meer informatie over de wettelijke schuldregeling

De rechter beslist of je wordt toegelaten tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Bij de wettelijke schuldsanering dwingt de rechter de schuldeisers om mee te werken. Als alles goed gaat, ben je na 18 maanden na de start van de schuldregeling schuldenvrij.

In de wet staat wanneer iemand mag worden toegelaten tot wettelijke schuldregeling. De rechter controleert of je aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden:

  • De schuldeisers willen niet meewerken aan een minnelijke schuldregeling.
  • Je hebt in de afgelopen 3 jaar niet expres schulden gemaakt. Bijvoorbeeld door fraude, een misdrijf of onverantwoordelijk gedrag.
  • Je gaat je houden aan de verplichtingen van de wettelijke  schuldregeling.
  • Je doet je best om de schuldeisers terug te betalen.

De rechter kan een uitzondering maken als je niet aan de voorwaarden voldoet.

Zo werkt de wettelijke schuldregeling

De rechter wijst een Wsnp-bewindvoerder voor jou aan. De Wsnp-bewindvoerder berekent welk bedrag je elke maand nodig hebt om van te leven en je rekeningen te betalen. Dit heet het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Jouw inkomen boven dit bedrag is voor de schuldeisers. Dit geld wordt elke maand op een spaarrekening gezet. Meestal krijgen de schuldeisers na 18 maanden uitbetaald.

De eerste 13 maanden krijgt de Wsnp-bewindvoerder jouw post. Je mag meestal zelf je vaste lasten blijven betalen. Jouw Wnsp-bewindvoerder controleert of je je aan alle verplichtingen houdt en laat de rechtbank en de schuldeisers weten hoe het gaat.

De Wsnp-bewindvoerder berekent elk half jaar opnieuw wat je kan aflossen. Verlies je bijvoorbeeld je baan en heb je minder inkomen, dan is er minder geld voor de schuldeisers. Maar als je inkomen juist omhoog gaat, dan krijgen de schuldeisers meer. Heb je een meevaller, bijvoorbeeld een bonus of een erfenis? Die gaat ook naar de schuldeisers.

Verplichtingen

  • Je doet je best om ervoor te zorgen dat de schuldregeling lukt.
  • Je informeert de Wnsp-bewindvoerder over alle onderwerpen die belangrijk zijn voor de schuldregeling.
  • Je werkt een volledige werkweek. Ben je werkloos of werk je parttime? Dan solliciteer je. Als je arbeidsongeschikt bent, vraag je toestemming om niet te hoeven solliciteren.
  • Soms moet je dure spullen verkopen. Bijvoorbeeld een auto die je niet nodig hebt voor je werk.
  • Je maakt geen nieuwe schulden. Je vraagt toestemming aan de Wsnp-bewindvoerder als je een lening wil afsluiten. Bijvoorbeeld een telefoonabonnement met telefoon.

De rechtbank kan de schuldregeling stopzetten als je je niet aan de verplichtingen houdt. Ook kan de rechter beslissen dat de schuldregeling langer gaat duren.

Hoe lang duurt een wettelijke schuldregeling?

  • Eerst bereiden we een minnelijke schuldregeling voor. Dat duurt ongeveer 4 maanden.
  • Na ongeveer 4 maanden weten we of de schuldeisers meewerken.
  • Als niet alle schuldeisers willen meewerken, dan vragen we de rechter om een dwangakkoord op te leggen. Als de rechter geen dwangakkoord oplegt, dan doen we direct een beroep op de Wet sanering natuurlijke personen (Wsnp).
  • De wettelijke schuldregeling duurt 18 maanden. Als je je aan alle verplichtingen houdt, ben je daarna schuldenvrij.

Vertel ons over jouw situatie

Bel 033 4 600 600 of kom langs, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Je zit nergens aan vast.

Veel gestelde vragen

'Ik ben van mijn schulden af en heb zelfs een mooi spaarpotje'

'Nu ik weet dat er een oplossing komt, heb ik rust.'

‘Mijn schuldhulpverlener geeft het nooit op'

'Nog een paar maanden. Dan ben ik schuldenvrij'

Over Stadsring

Wij helpen elke dag inwoners met hun geldzaken. We voldoen aan de strenge eisen van de NVVK, onze branchevereniging. Een gerust gevoel!