Niet leuk als je te maken krijgt met een deurwaarder. Gelukkig mag een deurwaarder niet zomaar je spullen meenemen. Eerst moet de rechter erover beslissen. Ook mag de deurwaarder niet op alles beslag leggen.

De enige die beslag kan leggen, is een deurwaarder. Een incassobureau mag dat niet. Vaak zetten ze dat wel in de brief, maar dat mag niet.

Vonnis

Een deurwaarder kan pas beslag leggen als hij naar de rechter is geweest om een vonnis te halen. Een vonnis is een beslissing van de rechtbank.

Dwangbevel

De overheid is een uitzondering op de regel. De overheid heeft geen vonnis nodig van de rechtbank. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of de gemeente. Deze instanties mogen direct zelf beslag leggen op je inboedel. Je ontvangt dan een ‘dwangbevel’.

Regels voor de deurwaarder

Met een vonnis kan de deurwaarder beslag leggen op je inboedel.

Dit mag de deurwaarder niet meenemen:

  • Spullen die horen bij de inboedel van de woning waar je woont, zoals bedden, beddengoed, tafel, stoelen, gordijnen, kasten en wasmachine
  • Kleding van jou en je gezin
  • Eten en drinken
  • Spullen voor de persoonlijke verzorging, zoals douchegel, scheerapparaat, föhn
  • Spullen die je nodig hebt in het dagelijks leven, zoals fiets, mobiele telefoon, computer
  • Spullen die je nodig hebt voor je werk of studie
  • Speelgoed van de kinderen
  • Persoonlijke spullen, zoals je trouwring of fotoalbums
  • Huisdieren en de spullen die je nodig hebt om de dieren te verzorgen

Heb je niets dat veel geld waard is? Dan mag er nergens beslag op worden gelegd.

Heb je juist enorm dure spullen, dan mag de deurwaarder daar wel beslag op leggen. Bijvoorbeeld een hele dure televisie van € 10.000. Of kasten vol met dure merkkleding.

Op huisdieren mag nooit beslag worden gelegd. Ook niet op een dure rashond.

Auto

Ook op een auto kan beslag worden gelegd. Behalve als je de (aangepaste) auto nodig hebt vanwege je gezondheid. De deurwaarder legt direct bij het RDW beslag. Je kan de auto dan niet meer verkopen.

De opbrengst van de auto moet hoog genoeg zijn om de kosten van de beslaglegging en de verkoop ervan te betalen. Beslag leggen op een auto waarvan de dagwaarde lager is dan de kosten van beslag en verkoop, mag dus niet.

Pieker je over een dreigend beslag? Blijf er niet mee zitten. Bel 033 4 600 600 of kom langs, we helpen je graag om dit op te lossen.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Bekijk alle tips

Zo berekenen wij of je in de schuldsanering mag

Lees meer

Kan jij alles nog betalen?

Lees meer