Je fiets gestolen, je laptop gecrasht en telefoon laten vallen in één maand? Soms gebeurt alles tegelijk. Hoe ga je dat betalen? Het is handig als je geld opzij zet voor zulke stomme pech!

Onverwachte kosten zijn altijd vervelend. En ze komen altijd op een onhandig moment. Door elke maand geld te reserveren, bouw je een reservepotje op voor onverwachte kosten.

Spaar elke maand een vast bedrag

Bij sommige bezittingen tast je niet volledig in het duister bij het schatten van de levensduur. Bijvoorbeeld een laptop. Stel je hebt er een gekocht van €1.000. En je schat na onderzoek op het internet in dat deze ongeveer vijf jaar meegaat. Dan zou je €17 per maand kunnen sparen voor een nieuwe.

Hoeveel ga je sparen?

Je hoeft niet voor elk apparaat een precieze rekensom te maken, maar het is wel goed als je een schatting maakt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee je kunt uitrekenen hoeveel geld je apart kunt zetten. Zo weet je wat je minimaal achter de hand moet houden. (Schrik niet, meestal is het meer dan je denkt!)

Open een spaarrekening

Laat maandelijks een vast bedrag overschrijven naar je spaarrekening. Om er zeker van te zijn dat het gaat lukken, laat je het geld automatisch overschrijven.

Verwachte kosten

Goed als je spaart voor de onverwachte kosten. Maar er zijn ook kosten waarvan je weet dat ze komen. Probeer ook daarvoor elke maand geld opzij te zetten.

Hulp nodig?

Voor hulp en tips, maak een gratis afspraak bij het Geldloket.

Kan je snel rijk worden door te beleggen?

Lees meer

Praat eens met ons over je financiële zorgen

Lees meer