Naast de effecten van landelijke ontwikkelingen zien we in Amersfoort de resultaten onze inzet op preventie en vroegsignalering.

Lokale ontwikkelingen

  1. Meer inwoners komen op eigen initiatief
  2. Meer aanmeldingen door bewindvoerders
  3. Inwoners met financiële zorgen eerder in beeld
  4. Gemiddeld schuldbedrag daalt na 2023

Meer inwoners komen op eigen initiatief

Van 2020 tot 2023 zien we dat steeds meer inwoners zich op eigen initiatief melden voor schuldhulpverlening. Een kleiner deel wordt direct door ketenpartners naar Stadsring doorverwezen. In 2023 meldde 70% van de inwoners zich op eigen initiatief. Het is overigens wel mogelijk dat zij zich eerder bij een ketenpartner hadden gemeld.

Meer aanmeldingen door bewindvoerders

Uit Tabel 1 blijkt dat bewindvoerders de belangrijkste verwijzers zijn waarvan het aandeel is gestegen van 37% in 2020 naar 43% in 2023. Bijna de helft van de aanmeldingen door ketenpartners komt van bewindvoerders.

Stadsring heeft de samenwerking met bewindvoerders de afgelopen jaren versterkt. In maart 2022 sloten de gemeente Amersfoort en Stadsring een convenant met veel Amersfoortse bewindvoerders. Hierin werden samenwerkingsafspraken vastgelegd, onder andere over de aanmelding voor schuldhulpverlening. Het stijgend aantal aanmeldingen door bewindvoerders lijkt hiervan het resultaat.

Daarnaast valt op dat een stijgend deel van de aanmeldingen door de ketenpartners in de Sociale Basis Infrastructuur (SBI) wordt gedaan. In de afgelopen jaren is door Stadsring en ketenpartners veel geïnvesteerd in het versterken van de samenwerking binnen de SBI. Bijvoorbeeld door het instellen van team Toegang Sociaal Domein, de Academie Inclusieve Stad en de Transformatiewerkplaatsen waarin medewerkers van verschillende organisaties elkaar treffen.

201820202023
GGZ/ Verslavingszorg/ Gespecialiseerde begeleiding30%20%12%
Bewindvoerders15%37%43%
SBI12%12%20%
Wijkteam16%10%12%
Werk, Inkomen en Zorg / UWV18%15%9%
Schuldeisers4%4%1%
Overig5%2%4%

Tabel 1 Verwijzingen naar schuldhulpverlening van Stadsring in 2018, 2020 en 2023.

Inwoners met financiële zorgen eerder in beeld

Het aantal mensen dat zich bij Stadsring meldt voor hulp bij problematische schulden is iets afgenomen vergeleken met voorgaande jaren. Daarentegen zien we een stijging in de dienstverlening van het Geldloket en onze vroegsignalering. Hierdoor blijft het totale aantal inwoners dat we helpen toenemen.

Steeds meer organisaties melden betalingsachterstanden bij ons, waardoor we vroegtijdig contact kunnen opnemen met inwoners die in financiële problemen dreigen te komen.

Bij het Geldloket krijgen mensen met vragen of zorgen over geld advies over hun financiën. Dit helpt hen weer op weg en voorkomt dat zij problematische schulden krijgen.

De focus op preventie en vroegsignalering zou mogelijk een van de redenen voor de lichte daling van aanmeldingen bij de curatieve schuldhulpverlening kunnen zijn. De inzet om meer mensen eerder te bereiken, zou dan zijn vruchten afwerpen. Tegelijkertijd zien we dat we, ook landelijk, nog steeds te weinig mensen met financiële problemen bereiken. Het vinden en bereiken van deze inwoners krijgt de komende jaren hoge prioriteit.

Grafiek 1 Ontwikkeling hulpvraag Stadsring, Geldloket en meldingen vroegsignalering in 2020-2023 in Amersfoort.

Gemiddeld schuldbedrag daalt na 2023

Na 2020 zagen we het gemiddelde schuldbedrag stijgen. Dit was te verwachten door de financiële problemen veroorzaakt door de coronacrisis, waarbij schuldeisers soepel omgingen bij uitblijvende betalingen. Denk aan de uitgestelde belastingbetaling van ondernemers, de gevolgen van baanverlies, het inhalen van uitgestelde betalingen aan bedrijven. Daar kwam de stijging van de energielasten nog bovenop. In 2023 zien we een daling van het schuldbedrag, wat overeenkomt met het landelijke beeld.

Grafiek 2 Gemiddeld schuldbedrag waarmee Amersfoorters zich melden bij de schuldhulpverlening van Stadsring in 2020-2023.