Als we kijken naar de inwoners die we helpen met geldzorgen, dan zien we vaker inwoners uit de oudere stadswijken, sociaal huurders, werkenden en jongeren.

Kenmerken hulpvragers

  1. Vooral inwoners oudere stadswijken vragen hulp
  2. Ruim twee derde van hulpvragers is sociaal huurder
  3. Aandeel werkenden onder hulpvragers is gestegen
  4. Meer jongeren melden zich bij de schuldhulp

Vooral inwoners oudere stadswijken vragen hulp

Als we kijken naar de mensen die we helpen met hun schulden, dan valt op dat we in sommige wijken meer mensen helpen dan je zou verwachten op basis van het bevolkingsaandeel van deze wijken (zie Grafiek 3). Dit geldt voor De Kruiskamp, De Koppel, Binnenstad, voor het Soesterkwartier en voor Liendert, Rustenburg. Dit kan erop wijzen dat schulden vaker voorkomen in de wat oudere wijken van Amersfoort, maar mogelijk ook beter de weg naar onze hulp weten te vinden.

De vragen voor het Geldloket zijn gelijkmatiger verdeeld over de verschillende wijken. Inwoners van Hoogland zijn bijvoorbeeld minder vertegenwoordigd bij de schuldhulpverlening, maar weten het Geldloket goed te vinden. Toch ligt de nadruk op wijken waar we ook relatief meer mensen helpen met hun schulden. Opmerkelijk is dat we in de wijken Liendert, Rustenburg en Randenbroek, Schuilenburg relatief meer mensen helpen met vragen of zorgen over geld dan met schulden. Dit is precies wat we willen: inwoners vroegtijdig helpen voordat er problematische schulden ontstaan.

Grafiek 3 Percentage hulpvragers bij Stadsring en Geldloket per wijk afgezet tegen het aantal inwoners per wijk in 2023.

Ruim twee derde van hulpvragers schuldhulp is sociaal huurder

Uit Grafiek 4 blijkt dat 80% van de hulpvragers met schulden bij aanmelding in een huurwoning woont, meestal in de sociale sector (69%).

Daarnaast heeft 17% van de inwoners die in 2023 hulp krijgen bij het oplossen van hun schulden geen zelfstandige woonruimte. Zij wonen bijvoorbeeld in een instelling, huren een kamer, wonen bij familie, kennissen of vrienden, of zijn dakloos. Deze categorie (overig) is gedaald ten opzichte van 2020, toen het om 22% van de hulpvragers ging.

Grafiek 4 Woningtype van Amersfoorters in de schuldhulp bij Stadsring in 2023.

Aandeel werkenden onder hulpvragers schuldhulp is gestegen

Uit Tabel 2 blijkt dat het percentage hulpvragers met schulden en een inkomen uit werk is gestegen van 31% in 2022 naar 39% in 2023. Het percentage hulpvragers met schulden die van een uitkering leven, is daarentegen gedaald van 53% naar 45%. Van de mensen die we in 2023 hebben geholpen met hun schulden, heeft 34% een Participatiewet Inkomen. De categorie ‘overig’ omvat mensen met bijvoorbeeld een Wajong- of Ziektewetuitkering of inkomen uit een eigen bedrijf.

Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt vinden meer mensen werk. Echter door stress als gevolg van financiële problemen is het vaak moeilijk om (meer) werken vol te houden. Dit maakt het regelen van schulden complexer, omdat er geen continuïteit is in het inkomen.

Soort inkomen20222023
Werk31%39%
Participatiewet37%34%
WIA14%10%
AOW/Pensioen/ANW11%7%
WW2%1%
Overig6%9%

Tabel 2 Inkomen van Amersfoorters in de schuldhulp bij Stadsring in 2022 en 2023.

Meer jongeren melden zich bij de schuldhulp

Van de mensen die zich bij Stadsring melden, is de grootste groep (48%) tussen de 26 en 45 jaar oud (zie Tabel 3). Deze groep vormt 34% van de bevolking en is dus oververtegenwoordigd. De tweede grootste groep (27%) is tussen de 45 en 65 jaar oud en maakt 36% van de bevolking uit.

De derde groep (22%) bestaat uit jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Dit is veel meer dan hun aandeel in de bevolking (12%) en dit aandeel is nog nooit zo groot geweest. Ook uit landelijke cijfers blijkt dat veel jongeren worstelen met financiële problemen. Omdat we zagen dat we te weinig jongeren hielpen zijn we in 2022 gestart met en specifieke jongerenaanpak die beter aansluit bij de belevingswereld van de jongeren en hun behoeften. Het lijkt erop dat deze aanpak succesvol is.

Bij het Geldloket zijn de meeste hulpvragers (51%) tussen de 26 en 45 jaar oud. De tweede grootste groep (31%) is tussen de 45 en 65 jaar oud. Jongeren maken minder vaak gebruik van het Geldloket dan van de schuldhulpverlening. Mensen van 65 jaar en ouder worden bij zowel de schuldhulpverlening als het Geldloket weinig gezien.

20222023
18-2515%22%
26-4551%48%
45-6528%27%
66 en ouder6%3%

Tabel 3 Leeftijd van inwoners die hulp vragen bij Stadsring en Geldloket in 2023.

Grafiek 5 Leeftijd van inwoners die hulp vragen bij Stadsring en Geldloket afgezet tegen het aantal inwoners in 2023.

 

Geraadpleegde bronnen

  • Cliëntvolgsysteem Stadsring en Geldloket
  • Monitor Wonen van de website Amersfoort in Cijfers