Schuldhulporganisatie Stadsring heeft € 5.000 ontvangen van Rabobank Amersfoort Eemland om cliënten in de schuldhulp een hart onder de riem te steken. Deze bijdrage is bedoeld voor het project ‘Positieve prikkels’. Cliënten krijgen een extraatje zoals een bon voor de bioscoop of supermarkt, om hen aan te moedigen het hulptraject af te maken.

Schuldhulpverlener Bianca van Dijk gaf laatst een bioscoopbon aan een jongere cliënt. “Thuis en op het werk werd veel van hem gevraagd. Hij had daardoor een aantal afspraken afgezegd en was bang dat Stadsring om die reden de hulp zou stoppen. Ik vertelde hem hoe knap ik het vond dat hij ondanks alles doorzet. En dat hij de bioscoopbon kreeg om nu eens lekker te ontspannen. Dat waardeerde hij enorm. En toen kwam het besef dat hij niet voor de schuldhulpverlener naar de afspraken gaat, maar voor zichzelf, om van de schulden af te komen.”

Het project ‘Positieve prikkels’ ging in 2018 van start. Een positieve prikkel is geen beloning, maar een duwtje in de goede richting. Het is maatwerk: hulpverleners bepalen zelf wat een goed moment is voor de positieve prikkel. “Uit onderzoek blijkt dat de motivatie van cliënten toeneemt wanneer je aandacht geeft aan wat er goed gaat in het traject”, vertelt directeur Dick van Maanen van Stadsring. “Mensen krijgen meer vertrouwen in hun eigen kunnen en dat beïnvloedt hun motivatie positief. We zijn daarom heel blij met deze mooie bijdrage van Rabobank Amersfoort Eemland.”

Goede ideeën steunen

Dat Rabobank initiatieven als ‘Positieve prikkels’ steunt, is niet nieuw. “Wij geven als bank al jaren een deel van ons resultaat terug aan de maatschappij”, vertelt Eric Zwart, directeur coöperatieve Rabobank. “Eén van de manieren waarop we dit doen, is met ons Rabo Stimuleringsfonds. We steunen hiermee verenigingen en stichtingen met een goed idee voor de verbetering van de sociale, culturele en economische omgeving in onze regio. Het initiatief van Stadsring is daar een mooi voorbeeld van.”

Geldproblemen waar je met niemand over kunt praten

Eerst zelf aan de slag?

Bekijk onze tips