Dertig Amersfoortse jongeren krijgen elke maand ruim duizend euro ‘leef- en leergeld’ om te werken aan hun toekomst. Het gaat om jongeren met schulden of die pech hadden met een slechte start thuis. Zij doen mee aan de pilot ‘Bouwdepot’. Geld hiervoor komt grotendeels uit subsidie van de gemeente Amersfoort. Een bijdrage van Caritas Amersfoort, Rotary Club Amersfoort, Sociaal Fonds Amersfoort en een fonds dat anoniem wil blijven, maakt de begroting sluitend.
Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Armoedebeleid: “Elke jongere verdient een kansrijke start. Met het Bouwdepot helpen we jongeren die door schulden of een slechte start thuis één-nul of meer achter staan ten opzichte van leeftijdgenoten. Een jaar lang hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun bestaan en mogen ze zich onder begeleiding focussen op hun toekomst. We zien dat zij hierdoor weer vertrouwen krijgen in zichzelf en in de samenleving. Het Bouwdepot biedt deze jongeren hersteltijd en gaat zo generatiearmoede tegen.”
De pilot startte in 2022 met tien jongeren, voor een groot deel bekostigd door het Sociaal Fonds Amersfoort. Dit jaar is het uitgebreid naar dertig jongeren. Sociaal werkers van het Jeugd Interventie Team (JIT) begeleiden hen bij het bouwen aan hun toekomst, terwijl schuldhulpverleners van Stadsring samen met de jongere schulden aanpakken en de basis leggen voor een financieel gezonde toekomst. De subsidie van de gemeente wordt aangevuld met € 37.000 van de vier lokale fondsen en organisaties.
Vertrouwen
Tom Paffen, voorzitter van Caritas Amersfoort: “De publiek-private samenwerking in Amersfoort is bijzonder. De gemeente, fondsen zoals Caritas en uitvoeringsorganisaties zoals Stadsring werken samen om armoede te bestrijden. Met elkaar maken we beleid en lossen we individuele situaties op. Daarbij is de gemeente aan wet- en regelgeving verbonden, terwijl fondsen zoals Caritas kunnen inspringen als er hiaten zijn. Aan het Bouwdepot dragen we graag bij, omdat we zien wat het doet met de jongeren en met hun vertrouwen in de samenleving.”
Dick van Maanen, directeur Stadsring: “We zijn blij met de subsidie van de gemeente en de extra bijdrage van de fondsen. Hiermee kunnen de jongeren alsnog een goede start maken, op weg naar hun zelfstandige plek in de samenleving. Alle deelnemers van de eerste lichting zijn erop vooruit gegaan. Dat is in de eerste plaats natuurlijk fijn voor de jongeren zelf. Daarnaast is het goed om te zien dat de investering in deze jongeren zichzelf terugverdient. Doordat het beter met hen gaat, worden de samenleving veel kosten bespaard.”