Stadsring werkt nauw samen met Schuldhulpmaatje Bunschoten. Henry Wieldraaijer is er vrijwillige coördinator: hij koppelt maatjes (vrijwilligers) aan inwoners, begeleidt deze maatjes en onderhoudt contact met verwijzers en samenwerkingspartners.
“Financiën zijn cruciaal”, zegt Henry, “als het niet goed gaat met de geldzaken, dan verergeren andere problemen. Laatst vertelde een inwoner me: ‘Als het maatje er niet was geweest, dan was ik verzopen’. Kijk, daar doen we het voor.”
Henry raakte betrokken bij Schuldhulpmaatje nadat hij vier jaar geleden een oproep zag in de krant. Schuldhulpmaatje zocht vrijwilligers om te starten in Bunschoten. “Ik ging op dat moment met pensioen en zocht naar mogelijkheden om zinvol bezig te zijn.”
Als een inwoner zich aanmeldt, doet Henry of een van zijn collega’s een intakegesprek en gaat daarna op zoek naar een passend maatje. “Samen met het nieuwe maatje gaan we naar de inwoner, bespreken kort de problematiek en daarna gaat het maatje aan de slag. Als coördinator volgen we het proces op afstand en als we niets horen, nemen we contact op.”
Briljant
Een sociaal werker van De Boei is een dagdeel per week als coördinator werkzaam bij Schuldhulpmaatje. “Zo is het opgezet”, zegt Henry. “Dat vind ik briljant, want deze coördinator slaat de brug naar de professionele hulp van De Boei en Sociaal Team De Lingt. Multiproblematiek komt veel voor. Dus het is heel fijn dat we deze problematiek met de sociaal werker kunnen bespreken.”
De meeste inwoners melden zichzelf aan, vertelt Henry. Soms komen ze bij ons via De Boei of Sociaal Team De Lingt. Een enkeling komt via de kerk of vindt ons via internet, bijvoorbeeld via Geldfit.
“Jullie komen toch wel als het donker is?”
Henry: “Ik vind dat er nog te weinig mensen zich aanmelden. In dorpen ervaren mensen meer schroom voor schuldhulp dan in steden. Een voorbeeld hiervan: laatst zou ik met een maatje kennismaken met een inwoner, die vroeg: ‘Jullie komen toch wel als het donker is?’ De schaamte is groot.
Mensen lenen vaak van familie voordat ze hulp vragen aan instanties, wat soms de problemen verergert. Op een gegeven moment wordt de familie het beu: ‘Wij zijn toch zeker Sinterklaas niet’.
Wij zouden graag eerder betrokken worden, bij beginnende schulden. Wij bieden eerste hulp, zoals de administratie op orde brengen. We begeleiden mensen om bewust met geld om te gaan en laten ze zien welke hulp er is. Wij plakken de eerste pleister, wij doen geen schuldhulptrajecten zoals Stadring die doet.”
Samenwerking
“We hebben eens per drie weken overleg met De Boei, Stadsring en Schuldhulpmaatje. Soms wordt een cliënt overgenomen door Stadsring of vragen ze ons te ondersteunen bij een traject. Onlangs koppelden we een maatje aan een inwoner in de schuldsanering. Heel graag zouden we in de toekomst ook mensen willen begeleiden die uit de schuldsanering komen, zodat ze duurzaam schuldenvrij blijven.”
“Ik vertelde je al over die dame die zei: ‘Zonder jullie was ik verzopen’. Bij haar was sprake van multiproblematiek. Onze organisatie hielp haar om financieel orde op zaken te stellen, terwijl zij haar persoonlijke problemen aanpakte. Ons maatje heeft haar gesteund en een luisterend oor geboden. En het lukte! Echt een voorbeeld van hoe we mensen kunnen helpen hun leven op de rit te krijgen.”