Sinds 1 januari 2024 kunnen inwoners van de gemeente Bunschoten voor schuldhulp terecht bij Stadsring. De dienstverlening wordt aangeboden in het gemeentehuis, zodat inwoners dicht bij huis hulp kunnen krijgen.
Daarnaast werkt Stadsring samen met De Boei om vroegsignalering uit te voeren voor de gemeente Bunschoten. Ook voert Stadsring budgetbeheer uit in samenwerking met vrijwilligers van SchuldHulpMaatje.

“Het gaat goed. We hebben al veel inwoners van Bunschoten kunnen helpen met schuldregelingen en saneringskredieten,” vertelt Mariska van Opijnen, schuldhulpverlener bij Stadsring. “Er zijn al inwoners schuldenvrij en anderen staan onder bewind om rust te creëren. Mensen zijn blij met de snelheid waarmee we ze helpen en met de persoonlijke aandacht die wij voor ze hebben.”
Elke donderdagochtend houdt Stadsring spreekuur in het gemeentehuis. Inwoners kunnen daar zonder afspraak binnenlopen voor een eerste gesprek over betalingsachterstanden of schulden. De meeste inwoners komen bij Stadsring via vroegsignalering of hun bewindvoerder, maar soms nemen ze ook telefonisch contact op.
Iedereen kent elkaar
Mariska merkt op dat inwoners niet willen dat anderen weten dat ze schulden hebben. “In Bunschoten kent iedereen elkaar,” vertelt Mariska. “Soms vraag ik: ‘Wie weten er van de schulden af?’ en dan blijkt dat er veel schaamte is. Het is fijn dat we spreekuur houden in het gemeentehuis, net als het wijkteam en de participatiecoaches. Zo valt het niet op dat iemand een afspraak heeft bij de schuldhulpverlening. En als inwoners liever in Amersfoort geholpen willen worden, dan kan dat ook.”
Stadsring werkt nauw samen met andere organisaties in Bunschoten, zoals het Wijkteam dat in hetzelfde gebouw zit. Mariska: “Ik loop er makkelijk heen en andersom gebeurt dat ook.” Met De Boei werkt Stadsring samen bij outreachend huisbezoek in het kader van vroegsignalering. Vaste lasten-aanbieders melden betalingsachterstanden bij Stadsring, die vervolgens contact opneemt met de inwoners om hulp aan te bieden. Als de situatie daar om vraagt, gaat Stadsring op outreachend huisbezoek en een vrijwilliger van De Boei gaat dan mee. Mariska is regelmatig aanwezig bij het casusoverleg van De Boei.
Schuldhulpmaatje
Ook overlegt Mariska om de week met SchuldHulpMaatje. Vrijwilligers van deze organisatie begeleiden inwoners met schulden om te leren omgaan met geld.
Het afgelopen jaar zijn er mooie dingen gebeurd. Mariska: “Een gezin met veel schulden door gokken kon de koopwoning behouden nadat ze onder bewind waren gesteld. Een andere inwoner wilde een oplossing voor haar schulden, maar wilde per se niet onder bewind. Na een jaar voerden mijn collega en ik een gesprek met haar. ‘Je levert je post niet aan, het groeit je boven het hoofd. Wat zou bewind je kunnen opleveren?’ Uiteindelijk ging zij toch akkoord met bewind omdat dit haar toch ook rust gaf. Nu komt er een oplossing voor de schulden in zicht.
Kom vrijblijvend langs
Mariska nodigt inwoners met financiële zorgen uit om vooral vrijblijvend langs te komen op het spreekuur. “Je mag altijd zonder afspraak advies vragen over je situatie. Het hoeft niet altijd tot een schuldregeling te komen. Soms zijn er andere oplossingen. Bovendien maak jij de keuze of we doorgaan, je zit dus nog nergens aan vast.”