Zakgeld

Zakgeld is voor ieder kind een goede manier om te oefenen voor later.

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Door zelf over zakgeld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee.

Meer lezen over zakgeld? Ga naar www.nibud.nl

Al eens van een zakgeldcontract gehoord?

 

Kostgeld

Woont een kind of iemand anders met een eigen inkomen bij jouw cliënt in? Dan is het niet meer dan redelijk dat er kostgeld wordt gevraagd. Voor een kind is het een goede voorbereiding op het zelfstandige leven.

Thuiswonende, werkende jongeren hebben vaak veel te besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, uitgaan of een auto. Als ze zelfstandig gaan wonen, is voor luxe-uitgaven vaak nog maar weinig ruimte. Door het betalen van kostgeld leert de jongere dat levensonderhoud geld kost.

Toch kan het lastig zijn om over dit onderwerp te beginnen. Zorg dus dat jouw cliënt goed voorbereid is. Onderbouw het bedrag dat gevraagd wordt goed.

Met behulp van het document Kostgeld, wat is redelijk? kun je een vergoeding bepalen voor de gezamenlijke uitgaven. Aan de hand van het invulschema en met de toelichting op de uitgavenposten berekent u de bedragen.

Meer lezen over kostgeld? Ga naar www.nibud.nl

Al eens van een kostgeldovereenkomst gehoord?