Wat goed dat u met Stadsring meeleest. In dit jaarbeeld 2024 krijgt u meer inzicht in het werk dat onze medewerkers verzetten om inwoners met (dreigende) schulden te helpen.
In 2024 hebben we belangrijke stappen gezet in de schuldhulpverlening in Amersfoort en Leusden. In het verandertraject ‘Stadsring kijkt vooruit’ hebben we gekeken hoe we inwoners beter kunnen helpen, zodat meer mensen schuldenvrij worden. Dat heeft geleid tot een splitsing in onze afdeling schuldhulp. Eén team richt zich op het snel schuldenvrij maken van inwoners die daar klaar voor zijn, het andere team heeft meer tijd om inwoners te begeleiden bij gedragsverandering en andere noodzakelijke stappen op weg naar een schone lei.
Het besluit van de NVVK van het ‘nulaanbod’ had impact in Amersfoort en Leusden. Onze brancheorganisatie wil met de ‘schuldregeling zonder afloscapaciteit’ voorkomen dat inwoners met schulden onder het bestaansminimum komen. We zien dat schuldeisers vaker niet akkoord gaan met het aanbod. De schuldregeling zonder afloscapaciteit maakt zichtbaar dat er grote groepen inwoners zijn die structureel te weinig inkomen hebben om van rond te komen. Verhoging van het bestaansminimum is daarom de beste interventie die ervoor kan zorgen dat mensen duurzaam schuldenvrij blijven.
Verder blikken we terug op twintig jaar schuldhulp in Amersfoort. Onder invloed van digitalisering en wetenschappelijke inzichten wordt de inwoners steeds meer centraal gesteld. Van procesgericht is de focus van Stadsring verschoven naar inwonersgericht, met als nieuwste ontwikkeling de perspectief-wissel. In de samenwerking met de inwoner krijgt die laatste zelf meer de regie over de keuzes in de schuldhulp, bijvoorbeeld bij het plan van aanpak.
Een mooie ontwikkeling was de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het Bouwdepot naar dertig. Resa van den Bunt, projectleider van de jongerenaanpak van Stadsring, vertelt over het succes van de pilot, waarbij jongeren een jaar lang financiële rust krijgen om te werken aan hun toekomst. Ook de gemeente Leusden gaat meer doen voor jongeren met financiële problemen.
Wat onze hulp voor mensen kan betekenen, leest u in het verhaal van Laura die in budgetbeheer ging en dat van Jeroen, die door een saneringskrediet weer volop kan ondernemen.
Ik ben bijzonder trots op onze medewerkers en vrijwilligers, die zich elke dag met hart en ziel inzetten voor de inwoners. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Lilian Kooistra, die is uitgeroepen tot Financiële Hulpverlener van 2024. Haar inzet, betrokkenheid en vakkennis zijn een inspiratie voor ons allemaal.
Samen blijven we bouwen aan een schuldenvrij leven voor iedereen. Ik nodig u uit om verder te lezen en meer te ontdekken in dit online jaarverslag.
Veel leesplezier!
Dick van Maanen