Snel rijk worden door te beleggen, dat willen we allemaal wel. Maar is het ook realistisch? Wees je ervan bewust als je gaat beleggen, dat je (een deel van) je inleg kan verliezen. Zorg daarom voor voldoende geld op je spaarrekening, voordat je begint met beleggen.

Zo werkt beleggen

Beleggen is het investeren van geld met de bedoeling daaraan in de toekomst geld te verdienen. Je kan bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Je koopt dan een aandeel in een bedrijf. Dit kan je zien als een heel klein stukje van het bedrijf, dat nu van jou is. Als het goed gaat met het bedrijf, dan maken ze winst. En jij hebt dan recht op een klein stukje van die winst. Dat noem je dividend.

Ook kan het aandeel zelf meer geld waard worden, waardoor je het kan verkopen voor een hogere prijs dan waar jij het voor hebt gekocht.

Maar als het niet goed gaat met het bedrijf, daalt de waarde van het bedrijf en dus ook de waarde van jouw aandeel. Als je jouw aandeel op dat moment verkoopt, dan krijg je er minder geld voor terug dan dat je er eerder zelf voor betaalde. Je kan een deel van je inleg verliezen. Als je pech hebt, kan je zelfs je hele inleg verliezen. Dat is het risico van beleggen.

Manieren om te beleggen

Je kan beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, vastgoed, crypto, valuta, goud of kunst. Het risico om je inleg te verliezen verschilt per soort belegging (beleggingsproduct). Je koopt het in de hoop dat de waarde ervan zal stijgen zodat je het op een later moment met winst kan verkopen. Bij sommige beleggingsproducten ontvang je ook rente of dividend.

Geen garanties op winst

Op social media worden soms beloftes gedaan dat je heel veel geld kan verdienen in hele korte tijd, door te investeren in een bepaald bedrijf of een bepaalde strategie.  Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook zo. Met beleggen heb je geen garanties op winst.

Voordelen van beleggen

  • Vaak kan je (op langere termijn) een hoger rendement krijgen, dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Maar niets is zeker!
  • Je kan het beleggingsproduct op elk moment verkopen. Je kan dus altijd bij je geld mocht je het nodig hebben. Bij sommige spaarproducten met een hogere rente kan dat niet.
  • Het rendement kan je opnieuw beleggen. Hierdoor kan je vermogen steeds harder groeien (als je geluk hebt).

Nadelen van beleggen

  • Je kan je inleg (voor een deel) verliezen.
  • Als je het geld nodig hebt op een moment dat de waarde van jouw belegging daalt, dan zal je het met verlies moeten verkopen.
  • Zelf beleggen kost tijd. Je moet eerst onderzoek doen voordat je een beleggingsproduct koopt en de ontwikkelingen blijven volgen.

Eerst sparen

Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt om van rond te komen en zorg dat je eerst een verantwoorde buffer op je spaarrekening hebt. Een reservepotje voor pech! Dan hoef je je belegging niet te verkopen op een moment dat de waarde daalt.

Wil je weten wat in jouw situatie een verantwoorde bedrag is op je spaarrekening, vul dan de gratis BufferBerekenaar in van het Nibud. Het is meestal een hoger bedrag dan je verwacht!

Kies bewust

Kom je goed rond en heb je een verantwoorde buffer op je spaarrekening, dan kan je overwegen om te beleggen met het geld dat je over hebt. Bedenk vooraf hoeveel risico je wil lopen en voor welke periode je wil beleggen. Kies bewust voor een beleggingsproduct dat hierbij past.

Bekijk waar je rekening mee moet houden als je gaat beleggen

Hulp nodig?

Voor hulp bij rondkomen, besparen en sparen, maak een gratis afspraak bij het Geldloket.

De consulenten van het Geldloket geven geen advies over beleggen.

Hoe betaal ik mijn studie?

Lees meer

Kan jij alles nog betalen?

Lees meer