Studeren is leuk om te doen en goed voor je carrière. Maar hoe betaal je het? Waar heb je recht op? We leggen uit hoe dat zit vóór en na je 18e verjaardag.

Wat is jouw situatie?

  1. Ik ga naar het mbo voor een BOL-opleiding
  2. Ik ga naar het mbo voor een BBL-opleiding
  3. Ik ga naar het hbo of de universiteit
  4. Ik ben 18 en zit op de middelbare

Ik ga naar het mbo voor een BOL-opleiding

Nog geen 18

Start je met een BOL-studie aan het mbo? Vóór je 18e verjaardag heb je alleen recht op een studentenreisproduct. Dit vraag je aan via de website van DUO. Je ouders ontvangen kinderbijslag voor je tot en met het kwartaal waarin je 18 jaar wordt. Afhankelijk van de hoogte van hun inkomen hebben ze ook recht op kindgebonden budget.

Je hoeft vóór je 18e verjaardag geen lesgeld te betalen. Maar je kan al wel geld kwijt zijn aan schoolkosten zoals werkkleding of speciale schoenen voor een bepaalde opleiding. Lukt het niet om deze kosten te betalen? Ga in gesprek met jouw studiebegeleider op je opleiding.

Vanaf 18

Je hebt recht op studiefinanciering vanaf de eerste dag van het kwartaal na je 18e verjaardag. Dus word je op 2 januari 18 jaar, dan heb je vanaf 1 april recht op studiefinanciering.

Naast het studentenreisproduct heb je recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en je kan een lening afsluiten bij DUO. Voor het berekenen van de aanvullende beurs kijkt DUO naar het inkomen van je ouders en jouw woonsituatie. Voor meer informatie over de aanvullende beurs ga je naar de website van DUO.

Vraag de studiefinanciering drie maanden van tevoren aan. Je hebt een DigiD nodig met sms-controle of de DigiD app.

Na je 18e verjaardag ga je lesgeld betalen. Het lesgeld kan je in termijnen betalen als het niet in één keer lukt. Een betalingsregeling kan je aanvragen via Mijn DUO. Het lesgeld wordt dan in 9 maandelijkse termijnen van je rekening afgeschreven.

Gift of lening

Als je mbo niveau 1 of 2 doet is de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs automatisch een gift. Wanneer je mbo- student bent op niveau 3 en 4 is dit in eerste instantie een lening. Het wordt pas een gift wanneer je binnen 10 jaar minimaal een diploma op niveau 3 behaalt. Een lening moet je altijd terugbetalen (met rente).

Ik ga naar het mbo voor een BBL-opleiding

Doe je een BBL-opleiding? Dan heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct. Je krijgt wel salaris.Het salaris bij een BBL-opleiding voor 18- tot 20-jarigen is lager dan het wettelijke minimumloon. Het leerbedrijf betaalt studenten vanaf 21 jaar minimaal het minimumloon.

Ik ga naar het hbo of de universiteit

Voor je 18e en na je 18e

Wanneer je voor je 18e start met een studie aan de universiteit of het hbo dan heb je recht op studiefinanciering vanaf de dag dat je start met deze opleiding. De studiefinanciering bestaat op het hbo en de universiteit uit vier onderdelen: een studentenreisproduct, een aanvullende beurs, een lening en het collegegeldkrediet. Op de website van DUO vind je meer informatie over het aanvragen van studiefinanciering en de hoogte van de bedragen.
Je ouders houden het recht op kinderbijslag en kindgebonden budget als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit.

Gift of lening

Je reisproduct en de aanvullende beurs worden een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. Een lening moet je altijd terugbetalen (met rente). Het collegegeldkrediet is een extra lening om je collegegeld te betalen

Ik ben 18 en zit op de middelbare

Als je vmbo, havo of vwo doet, heb je mogelijk recht op de tegemoetkoming scholieren. Dit is een gift. Op de website van DUO lees je meer over de hoogte van de tegemoetkoming en kun je de tegemoetkoming aanvragen.

Bekijk hoe je je studie kan betalen

Hulp nodig?

Voor tips om je studie te betalen, maak een gratis afspraak bij het Geldloket.

3 tips om geld opzij te zetten

Lees meer

Dit moet je regelen als je 18 wordt

Lees meer