Vanaf 14 oktober is het de Week tegen Armoede. De gemeente Amersfoort en schuldhulpverlener Stadsring starten met een Avatar-campagne om jongeren bewuster te maken van hun geldgedrag. De campagne is gebaseerd op een idee van een aantal studenten van de Hogeschool Utrecht, die ook aan de uitwerking hebben bijgedragen.
Alle Amersfoortse scholen voor middelbaar en voortgezet onderwijs, plus de Mbo’s en Hbo’s, ontvangen deze week een pakket met posters. Hierop staat een QR-code waarmee leerlingen via de website www.stadsring.nl/avatar een test kunnen doen: ‘Welke Money Avatar ben jij?’. De test kan individueel worden gedaan of als onderdeel van een gastles van Stadsring. De campagne werd bedacht door Maud Leereveld, Kirsten Oosterlaar en Isabel van Putten, studenten aan de Hogeschool Utrecht. Zij droegen ook bij aan de uitwerking van hun idee door bureau Underdock.
Jongeren lopen een steeds groter risico op schulden, blijkt uit landelijk onderzoek. Zij hebben meestal lage inkomsten en zijn vaak afhankelijk van flexcontracten. Schulden zijn snel gemaakt en kleine schulden worden snel groter. Ook hebben jongeren vanaf 18 jaar te maken met veel levensveranderingen, zoals het starten of stoppen met studeren en verhuizen. Omdat ze zich nog aan het ontwikkelen zijn, hebben ze niet altijd financieel inzicht. Vaak is er nog geen buffer om onverwachte kosten op te vangen. Bewustwording is dus heel belangrijk.
Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder werk, inkomen en armoedebeleid: “Jongeren leren goed om te gaan met geld is belangrijk om ze uit de schulden te helpen of te houden, maar ook om op de volwassen leeftijd meer grip te hebben op de eigen financiën. Stadsring heeft vanuit de jongerenaanpak die in 2022 is gestart al veel kennis opgedaan om jongeren met schulden beter te kunnen helpen. Met deze campagne willen we een veel bredere doelgroep bereiken. We hopen dat jongeren met elkaar in gesprek gaan over geldzaken en, als het nodig is, de juiste hulp vinden.”
Dick van Maanen, directeur Stadsring: “Om jongeren beter te bereiken, zijn we twee jaar geleden gestart met een jongerenaanpak die beter aansluit bij de situatie en belevingswereld van jongeren. Dat heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal jongeren met schulden die we nu in beeld hebben en kunnen helpen. Maar het begint natuurlijk met het voorkomen dat jongeren schulden krijgen, zij moeten zonder financiële zorgen op kunnen groeien en hun leven inrichten. Daarom ben ik erg blij met de actie die we samen met de gemeente tijdens de Week tegen armoede organiseren.”
Regelingen voor lage inkomens
Huishoudens met een laag inkomen kunnen gebruik maken van diverse regelingen, zoals een kledingregeling en gratis ID-kaart voor kinderen, witgoed, sport en cultuur. Een overzicht van de regelingen staat op de website www.geldcheck033.nl. Voor het aanvragen van regelingen bieden de informatiewinkels van Indebuurt033 hulp: www.indebuurt033.nl
Daarnaast is er deze tijdelijke oktoberactie: Amersfoortse katteneigenaren met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen tot en met 31 oktober 2024 online een waardebon aanvragen via www.kattencastratie.nl voor het gratis laten castreren of steriliseren van hun dier.
Voor inwoners die niet aan de voorwaarden voor deze regelingen voldoen, maar wel moeite hebben om rond te komen, is er nog hulp vanuit de coaches Participatie en Inkomen van de gemeente. Zij zijn bereikbaar via cpi@amersfoort.nl.
Overige activiteiten in de Week tegen Armoede:
Leskist Kansrijk voor basisscholen: ‘Doorbreek de cirkel van armoede’
Thuis of in de klas rust op het onderwerp ‘armoede’ vaak een taboe en wordt er weinig tot niet over gesproken. Dit zorgt voor schaamte en stress. Juist door armoede bespreekbaar te maken ontstaat er op jonge leeftijd meer begrip voor mensen die in armoede leven. De gemeente Amersfoort, Stichting Positive Minds, de ledenraad van de Rabobank Eemland en Bibliotheek Eemland hebben de krachten gebundeld om docenten van de groepen 7 en 8 de leskist Kansrijk aan te bieden, waarin lesmateriaal zit om dit onderwerp met elkaar te bespreken in de klas.
‘Bubbels’: thema-avond Pact Sam Sam
Op maandagavond 14 oktober organiseert Pact Sam Sam een netwerk- en inspiratiebijeenkomst rondom het thema ‘Bubbels’ met cabaretier en stand-upcomedian Thjum Arts. We leven en werken allemaal in onze eigen bubbel. Dit bepaalt ook onze blik op armoede. De bijeenkomst is gratis te bezoeken. Voor aanmelden en meer informatie: www.pactsamsam.nl/weektegenarmoede.